Ugnsbakad mac & cheese

bakad-mac-and-cheese.hclf
 
God lördag på er alla! 
Min lördag har startat bra, jag har stått i köket och experimenterat fram detta recept som jag nu tänkte dela med mig av till er. Mac and cheese, som alltså står för macaroni and cheese är en vanlig rätt i USA.
 
Det är ju lite av vad man annars skulle kalla skräpmat då det inte är särskilt näringsrikt och många köper vanligen maten på pulverpåse. Men efter att ett veganskt recept gjort helt utan ost har cirkulerat på internet så har jag länge velat testa. Ostsåsen kanske inte blir som ost, jag menar den är ju trots allt gjord på rotsaker men den blir himlans god, smakrik och len, lite som en ostsås ändå.
 
Plus i kanten är att denna rätt faktiskt är väldigt näringsrik om man jämför med vanlig mac and cheese, nu skall ni få höra varför. Jag har i denna rätt testat att använda kungsörnens nya bönpasta, pastan innehåller 30% svenskodlade bönor och därför behöver man inte oroa sig för proteinerna i denna rätt.
 
Människor som inte lever på en vegetabilisk kost har ju en tendens att tänka mycket på de berömda proteinerna. Och självaste ostsåsen innehåller inga animaliska fetter och är faktiskt fettsnål men innehåller massa nyttigheter från de fina grönsakerna.
 
vegansk-bakad-mac-and-cheese
 
Här tänkte jag dela med mig av lite information angående receptet. Kanske undrar du hur pastan ser ut?
 
Pastan hittar du här!
 
Grönsakspulvret som jag använt mig av är av märket biofood och är min absolut favoritbuljong just nu, se här!
 
Smilings nylanserade fairtrade aprikos mandlar var de mandlar jag valde att strö över gratängen med, se här!
 
Lycka till och hoppas det smakar! 🙂
 
 
Ugnsbakad mac & cheese
 
( -3 portioner)
 
Ostsås utan ost
 
2 medelstora potatisar King Edward (200g)
1 liten morot (50g)
1 medelstor gul lök
1/4 litet blomkålshuvud (100g)
1 dl mandelmjölk/växtbaserad mjölk
1/2 dl grönsaksspad
1 msk grönsaksbuljong
1 tsk dijonsenap
1 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk tamari
1 nypa paprikapulver
 
250g bönfusilli/valfri pasta
ev. en näve spenat, kokta ärtor eller förvälld broccoli
2-3 msk ströbröd
25g saltade och rostade mandlar
Färsk persilja
havssalt och svartpeppar
 
 
1. Värm upp ugnen till 250°C.
 
2. Koka pastan al dente, det vill säga ätbar men med en liten kärna. Skölj helt kall så den inte sväller mer.
 
3. Skala potatis, morot och lök. Dela varje potatis i åttadelar. Det vill säga, dela på mitten tre gånger.
 
4. Gör lika med löken. Slanta moroten i medeltjocka skivor.
 
5. Dela blomkålen i mindre buketter, skölj alla grönsaker noggrant förutom löken.
 
6. Låt koka i lätt saltat vatten i cirka 30 minuter eller till grönsakerna är riktigt mjuka och genomkokta.
 
7. Häll av grönsakerna men spara spadet, alltså kokvattnet.
 
8. Tillsätt de kokta grönsakerna till en mixer.
 
9. Tillsätt alla kryddor till mixern samt växtmjölk och 1/2 dl av grönsaksspadet.
Mixa slätt och smaka av då och då och se vad som behövs.
 
10. Blanda ihop pastan med ”ostsåsen” i en ugnsform.
Blanda eventuellt i någon grönsak, jag hade babyspenat.
 
11. Hacka mandlarna fint. Strö över ströbröd och mandlarna.
 
Strö eventuellt över några blad persilja, och avsluta med lite svartpeppar och havssalt.
 
12. Grädda formen mitt i ugnen i cirka 15-30 minuter.
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s