Rostad pumpasoppa med cashewströssel

vegansk-pumpasoppa.jpg
 
Inlägget är i samarbete med Smiling och deras schyssta nötter!
 
Halloweentider är här. Vad passar inte bättre då än att tillaga något smarrigt med pumpa?!
 
Jag har aldrig tidigare varken bakat eller lagat något av pumpa så detta var lite av en utmaning men också väldigt spännande. En pumpasoppa fick det bli då jag älskar soppa, speciellt såhär nu i hösttider.
 
Soppan blev jättebra!
 
Dock var det också första gången jag verkligen smakat pumpa, vet inte vad jag tyckte riktigt, det var ju gott, väldigt likt potatis. Tror man måste vänja sig med smaken med precis så många andra saker.
 
pumpa-halloween-recept.JPG
 
Cashewströsslet passar bra till soppan och lyfter den, alltid gott med något krispigt till det lena. Erkänner att nötterna var så goda så jag åt upp ganska mycket medan soppan kokade, heheh… 😉
 
Prova detta recept ni, våga prova, för det skall man alltid! 🙂

 
 
Rostad pumpasoppa
 
1,5 kg ätbar pumpa, vikt med skal
(valfri sort, jag använde delica)
2 gula lökar
1/2-1 msk olja
Salvia/valfri ört
Havssalt
7 1/2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
ca 1 dm purjolök/ 2-3 salladslökar
1/2 röd chilli
1 tumbit färsk ingefära
1 burk – 400 ml kokosmjölk
1 lime
salt & svartpeppar
 
 
Cashewströssel
2 tsk agavesirap
havssalt & cayennepeppar
rivet skal av 1/4 lime
 
 
 
1. Värm ugnen till 225°C.
 
2. Skölj pumpa noggrant. Dela den och kärna ur och gör rent den, ta bort det geggiga inkromet.
 
3. Dela i klyftor som du sedan delar i mindre bitar. Behåll skalet på om pumpan är väldigt hård.
 
4. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
 
5. Skala lökarna och halvera dem, lägg tillsammans med pumpan. Strö över olja och krydda med salt och eventuellt valfri ört.
 
6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter, eller till pumpan är färdig, ungefär som färdig kokt potatis ska den vara.
 
Låt ugnen stå på då cashewnötterna också ska in i ugnen.
 
7. Ta bort skalet från den bakade pumpan (om det inte togs bort innan den bakades). Hacka lök och pumpa i mindre bitar.
 
8. Till en gryta som rymmer minst 3 liter, tillsätt till att börja med 1/2 liter av vattnet. Koka upp med buljongtärningen.
 
9.Tillsätt sedan pumpa och lök. Strimla purjolöken och skölj den noggrant då det kan finnas jord i den. Tillsätt till grytan.
 
10.Strimla chilin tunt och riv ingefäran och tillsätt dem. Låt sjuda 5-15 minuter till dess att pumpan börjar mosa sönder sig. Medan soppan sjuder, blanda förbered cashewnötterna. Se instruktioner längre ned…
 
11. Smaka av soppan med salt och peppar. Mixa soppan slät i en mixer, när soppan mixas kan resterande vatten tillsättas till önskad tjocklek.
 
12. Häll tillbaka till grytan och tillsätt kokosmjölken och pressa juicen från 1 lime. Rör om väl. Låt sjuda och gotta till sig.
 
Smaka av. Servera med cashewströsslet.
 
 
För cashewströsslet
 
1. Blanda cashewnötterna med övriga ingredienser för receptet.
 
2. Kör in de i ugnen och låt vara i 5-10 minuter till de blivit gyllenbruna.
 
3. Tag ut ur ugnen och låt svalna, hacka i små bitar.
 
pumpasoppa-vegansk-halloween-recept
 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s