Röd krusbärssaft

rod-krusbars-saft.JPG
 
För ett tag sedan åkte jag till farmor för att fynda ”lite”, eller snarare rejält mycket godsaker från deras trädgård. Jag kom dit och fick se deras krusbärsbuske.
 
Så mycket krusbär!
 
Aldrig tidigare hade jag åskadat så mycket bär på en och samma buske.
Tänk er vindruveklasar fast krusbärsklasar. Det var rött överallt av bär och jag blev så ivirg så jag knappt visste var jag skulle börja plocka, haha!
 
När jag kom hem hade jag med mig minst 3kg krusbär samt en påse med plommon. Så mycket tid som jag spenderar i köket har jag konstigt nog aldrig kokat saft, troligen för vi sällan dricker saft här hemma.
 
Det var underbart att koka saft på dessa fina krusbär, vilken doft, vilken underbar färg och inte minst sagt vilket mysigt tillfälle att ta vara på sommaren som varit och behålla den hela långa kalla vintern.
 
Med det sagt så delar jag med mig till er idag ett gott recept på krusbärssaft gjord på röda krusbär. 🙂
 
 
 
Röd krusbärssaft
 
(ca 1-1 1/2 liter koncentrerad saft)
 
1 kg röda krusbär
4 dl vatten
ev + 2 dl vatten
 
5 1/2 dl/500g strösocker per liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
 
 
 
1. Skölj krusbären och rensa de lätt, jag tog endast bort dem bruna, smuliga blomänden på bäret.
 
2. Koka upp 4 dl vatten i en gryta som rymmer minst 2,8 L. Tillsätt bären. Låt det sjuda i cirka 10 minuter.
 
3. Rör om lite då och då och när bären börjar koka sönder, tryck de mot kastrullens kant för att mosa de.
 
4. När det gått cirka 10 minuter och du anser att bären kokat ur tillräckligt. Sila då så du får ut saften.
 
5. Nu kan du om du vill få ut så mycket som möjligt av bären göra ett uppkok igen på endast bärmassan efter silningen. Sjud då upp bärmassan med cirka 2 dl vatten och låt sjuda i 5-10 minuter.
 
6. Sila och blanda ihop safterna från båda uppkoken tillsammans.
 
7. Mät upp hur mycket ren saft du fick ut av dina bär. Beräkna sedan 500g strösocker per liter ren saft.
 
8. Koka upp saften igen och tillsätt sockret och rör till det har löst sig.
 
9. Ta av saften från värmen och låt stå i 5 minuter och svalna. på så sätt kan du lättare få bort eventuell skum på ytan. Skumma nu av saften om så behövs.
 
10. Om en lång hållbarhet på saften ömskas, tillsätt då 1 krm natriumbensoat per liter saft. Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd saft så löser det sig lättare.
 
11. Sterilesera ett par glasflaskor som rymmer den mängd saft du fått. Detta görs genom att hälla kokande vatten i flaskor, häll sedan ut de och se till så flaskorna är torra. Häll upp saften i de varma glasflaskorna och förslut genast.
 
Uteslöt du konserveringsmedlet så måste saften förvaras i kylen, men kan hända att den ändå möglar efter ett tag. Saft med natriumbensoat ska kunna förvaras i rumstemperatur.


Safta på! 🙂

krusbar-recept
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s