Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg

Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg

Vit bönröra med vit choklad och mild smak av citron, krämig, len & söt, fast lättsockrad.

En bönröra som passar så väl till mellanmål, frukost, som smörgåspålägg eller varför inte toppa gröten eller våfflorna med denna? Röran är söt men relativt lättsockrad, jag upplever den inte alls sliskig utan lagom söt och god. Jag avnjuter den gärna till kvällsfika. En god röra att doppa frukt i!

Tips för bästa smak! Koka med fördel bönorna själv. Jag brukar koka en stor kastrull, därefter portionerar jag bönorna. 240g är ett bra mått då en burk/tetra många gånger har den vikten (avrunnen). Jag paketerar bönorna i zippåsar och därefter fryser jag in bönorna. Sedan är det bara att ta fram efter behov.

På detta vis får du bönor med bättre smak, du slipper smaken av konserverade bönor och du kan kontrollera salthalten själv. De är också mer näringsrika och du sparar en slant. Jag brukar försöka välja svenskodlade bönor.

Vegansk bönröra med citron och vit choklad

240g kokta små vita bönor, avrunnen vikt (svenskodlade)
175g havregrädde för matlagning (Oatly imat)
50g vegansk vit choklad (malmö chokladfabrik)
25g ljus och rinnig tahini (Zeinas)
1 liten ekologisk citron, skalet

Gör så här:

1. Skölj av de vita bönorna. Låt rinna av. Tvätta citronen ordentligt med varmt vatten, använd gärna en borste.

2. Finhacka den vita chokladen, då smälter den lättare i grädden senare. Skala citronen med en potatisskalare. Citronskalet ska alltså inte rivas fint till zest. Skalet ska vara i bitar, undvik att skala för grovt då det vita av skalet är beskt!

3. Värm upp havregrädde tillsammans med citronskal i en kastrull. Låt det inte börja koka, då kan grädden skära sig! Låt det endast ryka, när det ryker låt det stå och värmas i 5 minuter. Precis under kokpunkt. Grädden blir smaksatt av citronskalet, smaken blir mild och len och inte lika stark som om citronskalet skulle zestas.

4. Fiska upp alla citronskal från havregrädden. Tillsätt den finhackade chokladen till den varma grädden. Blanda om. Låt stå 1 minut så att chokladen värms och smälter av grädden. Blanda noga till en lös vit chokladsås, där all choklad är smält.

5. Tillsätt vita bönor, tahini och den vita chokladsåsen till en liten matberedare, mixer eller måttkanna till stavmixer. Citronskalen ska alltså inte vara med i röran, kompostera eller återanvänd de. Mixa till en slät smet. Jag brukar mixa 1+1 minut och se till att skrapa ned längs kanterna efter halva tiden.

6. Häll upp i en matlåda eller burk av glas. Låt svalna helt innan locket sätts på. Ställ kylt så fort det svalnat för att förlänga matens hållbarhet. Förvaras i kyl, 4°C för bästa hållbarhet. Håller kylt i upp till en vecka!

7. Servera på bröd, gärna med en god sylt ovanpå, körsbär är en favorit hos mig. Eller varför inte, under säsong, marinera färska bär och toppa med.

Se gärna denna video där jag visar hur jag tillreder denna bönröra. 🍋

Noteringar:

  • Är denna röra glutenfri?
    Röran kan absolut göras glutenfri! För glutenfritt, använd en glutenfri havregrädde för matlagning eller välj en sojagrädde för matlagning. Förslagsvis:
    - Fazers wilja Oat for cooking original
    - Valio Oddly Good Easy cooking
    - Alpro cooking (soja)


  • Varför ekologisk citron?
    Anledningen till varför receptet anger en ekologisk citron är då vi endast använder skalet i receptet, då är det viktigt att välja ekologiskt.


  • Rätt bredbar konsistens på röran!
    Bönröran kommer att vara rinnig när den tillreds men efter att den kylts så stelnar den och sätter sig till en bredbar och krämig konsistens. Det är främst kakaosmöret i den vita chokladen som gör att bönröran tjocknar då kakaosmör är ett mättat fett som stelnar. Välj därför en vegansk vit choklad som har en bra halt av kakaosmör. Består chokladen främst av socker finns risken att bönröran blir lösare än önskvärt. Även tahini hjälper att ge röran en tjockare konsistens.



    Vill du se mer vegogott från mig?

    Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

    / Madeleine  

Vegansk flygande jakob med kikärtor

Vegansk flygande jakob med kikärtor

Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili

Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili