Vegansk krämig pastasallad med knaperstekt vegobacon

Vegansk krämig pastasallad med knaperstekt vegobacon

Vegansk krämig pastasallad recept

Denna pastasallad är barnsligt god… på ett vuxet sätt!

Lättlagad & perfekt att förbereda i förväg. Bra mat att ta med ut på sommarens alla utflykter. Jag har testat att göra salladen med enbart 1 1/2 dl ärtor, vilket blir ok. Godast tycker jag blev när jag tog hälften hälften bondbönor & ärtor. Har du inte bondbönor hemma & vill få lite högre protein-innehåll så kan du testa med edamamebönor istället.

Hoppas du ska gilla denna krämiga veganska pastasallad. Enligt mig är den en stor hit! 💚
Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg, kolla gärna på recept-videon också om du vill.

Vegansk krämig pastasallad

(- ca 3-4 portioner)

1/2 förpackning pasta penne fullkorn, 250g (Kungsörnen)
1 1/2 dl frysta bönor/ärtor (svenska gröna ärtor / bondbönor / edamame)
1 burk konserverad majs (160g)
1/4 medelstor gurka (100g)
2/3 liten röd paprika (75g)
6-8 st färska rädisor
2-3 msk färsk finhackad persilja (alt. fryst)
2-3 msk färsk finhackad gräslök (alt. fryst)
Valfritt: 1 liten rödlök

Sås till vegansk pastasallad:

1 1/2 dl vegansk gräddfil / creme fraiche / grekisk yoghurt (Planti)
3 msk chilisås (Felix / Heinz)
2 msk vegansk majonnäs (Kavli)
1 1/2- 2 msk sriracha majonnäs (Flying goose)
1/2 tsk pepparmix (Santa Maria)
1/2 tsk örtsalt (Herbamare)

Topping:

1 förpackning eldorado vegobacon (120g)
Saltgurka, gärna polsk mjölksyrad (Krakus)

vegansk pastasallad med knaperstekt vegobacon

Gör så här:

1. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner i lättsaltat vatten. Sista minuten av koktiden, tillsätt frysta ärtor/bönor så att de får tina upp. Häll av pastan & kyl den direkt med kallt vatten i kastrullen. Känn så att pastan & ärtorna är kalla. Häll av i durkslaget & låt stå och droppa av.

2. Skölj & tvätta av alla färska grönsaker noga. Hacka gurka, paprika & rädisa i små till medelstora bitar. Häll av vätskan från majsen.

3. Skölj färsk persilja (slätbladig) & gräslök noga. Låt torka av lite och finhacka de därefter.

4. Förbered såsen. Tillsätt “gräddfil”, chilisås, majonnäs & sriracha-majonnäs till en stor skål. Tillsätt även hackade örter & kryddor, vilka är pepparmix & örtsalt. Blanda samman till en sås.

5. Till såsen, tillsätt nu de färska hackade grönsakerna, majsen & de kokta ärtorna/bönorna. Blanda samman så att all sås täcker grönsakerna.

6. Tillsätt slutligen den kokta pastan. Lättast att blanda runt blir det om först halva mängden pasta blandas i, tillsätt därefter resterande mängd pasta. Blanda till en krämig pastasallad. Smaka av. Tillsätt mer örtsalt/salt/pepparmix efter smak. Smaka eventuellt av med mer chilisås/sriracha-majonnäs/majonnäs/gräddfil om så önskas.

7. Förvara i en skål med lock/ stor matlåda i kyl. Håller i kyl i ca 4 dygn. Grönsakerna blir dock mjukare desto längre den står, pga saltet i såsen drar ur dess vätska.

8. Servering: Knaperstek valfritt vegobacon, förslagsvis eldorados vegobacon. Lägg upp pastasallad. Toppa med krispigt vegobacon. Servera med saltgurka, förslagsvis polsk saltgurka. Ät & njut!

Noteringar:

  • Jag gillar inte stark mat…

    - Önskar du att salladen inte ska vara lika stark så minimera mängden pepparmix, alternativt uteslut den. Pepparmixen har dock många andra kryddor i sig så som selleri & senap vilket ger bra smak så det kan vara lite synd att utesluta denna helt. Istället för sriracha-majonnäs så kan du testa att ta vanlig majonnäs blandat med lite chilisås istället.


  • Kan jag byta ut grönsakerna?

    - Ja visst kan du det. Tänk dock på att använda grönsaker som är krispiga och inte vattnar ur sig av saltet i såsen lätt. Exempel kan vara att använda vitkål, morot eller liknande. Använd inte salladsblad eller isbergssallad. Servera det isåfall på sidan om. Gällande örterna så är det även gott med färsk/fryst dill i denna maträtt.


  • Förslag att toppa med istället för vego-bacon:

    - Är du inte förtjust i bacon-substitut så kan jag tipsa om att testa att steka antingen rökt tofu / rökt tempeh hårt & knaprigt istället.


  • Glutenfri vegansk pastasallad

    - Gör denna pastasallad glutenfri enkelt genom att använda en glutenfri pasta som du tycker om. Istället för eldorados vegobacon, välj ett substitut som inte är baserat på vete / eller läs om tips ovan.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

/ Madeleine  

Mjölksyrad polsk saltgurka - Ogórki małosolne

Mjölksyrad polsk saltgurka - Ogórki małosolne

Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse

Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse